Forumi Zeri YT!identifikimi

Zeri i çdo shqiptari ne internet


Share

descriptionDialektet e gjuhes shqipe

more_horiz
asnji here nuk duhet te largohemi nga dialekti ,sepse dialekti eshte ai qe tregon ardhjen-zanafillen e gjuhes ne krahina te ndryshme, mendoj eshte nji kulture per kombin tone ,dhe duhet te ruhet i paster ,kur shikojme arbreshet ne itali kan merr me vet gjuhen dhe dialektin pa e harrue asnjihere edhe sod po te shkosh aty ku jetojn flasin nji dialekt qe kurr se harruen .

descriptionRe: Dialektet e gjuhes shqipe

more_horiz
Dialektet jane nje shprehje e pasurise se gjuhes shqipe dhe besoj se do te ishte mire qe te ruheshin, pavaresisht se sot ruajtja e tyre eshte pak me e veshtire se me perpara. Besoj se ekzistenca e dialekteve na ben qe te jemi me krenar, dhe nuk tregon se ne ndryshojme nga njeri tjetri, por vetem tregon llojshmerine gjuhesore te nje vendi kaq te vogel.
Do te ishte gjithashtu mire qe edhe ne gjuhen letrare te kishte pak me ndikim dialekti gegnisht.
Dialektet jane pasuni, e pasunia duhet te ruhet me te gjitha forcat, se kur bahesh i varfen nuk je ma as i forte, sidomos kur ke humb gjithcka e ne vecanti identitetin nuk je ma i forte..... smundesh ma me mbrojt as veten.....

descriptionRe: Dialektet e gjuhes shqipe

more_horiz
Si ne cdo aspekt edhe ne gjuhen shqipe sistemi diktatorial i komunisteve ka bere nje masaker. Ne kongresin e gjuhes ne 1972 pothuajse nuk eshte mare fare perbaze djalekti i veriut ose gegerishtja biles kemi deformim te gjuhes. Mendoj se duhet rishikuar dhe nje her gjuha letrare, por nuk jam kundra saj.

descriptionRe: Dialektet e gjuhes shqipe

more_horiz
[redaktoni] Dialektet
Dy dialektet kryesore të gjuhës shqipe janë Gegë në veri dhe Toskë në jug, të ndara afërsisht nga Lumi Shkumbin. Gegnishtja dhe Toskërishtja janë degëzuar për së paku një mijëvjeçarcito! , dhe format e tyre më pak ekstreme janë ndërsjellash të kuptueshme. Gegnishtja ka nën-variantet më të dallueshme, prerjet të cilat janë lloje më veriore dhe lindore, që përfshinë ato të qyteteve të Shkodrës, rajonin e Ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë verilindore, Kosovën, Malin e Zi, Serbine, dhe fshatin e izoluar Arbanasi (jashtë Zarës) të bregut të Kroacisë, Dalmacisë. “Arbanasi” i themeluar në fillimin e shekullin XVIII nga refugjatët nga rajoni rreth qytetit bregdetar të Malit të Zi, Tivarit, ka rreth 2,000 folës të gjuhës shqipe.

Të gjitha dialektet e folura shqipe në enklavat italiane dhe greke janë variantet e toskërishtes dhe duket se janë të lidhura më së afërmi me dialektin e Çamërisë në jugun e largët të Shqipërisë. Enklavat Italiane- rreth 50 fshatra të shpërndarë - me siguri janë gjetur nga emigrantët nga sundimi i Turqisë në Greqi. Disa dialekte të largëta dhe të izoluara të origjinës jugore të Toskërishtes fliten në Bulgari dhe Trakinë Turke por nuk kanë datë të saktë. Gjuha ende përdoret në Madritsa, Bulgari, në kufirin afër Edirnesë, dhe në përfundim të këtij fshati që po mbijeton në Mandres, afër Kilkis në Greqi, që daton nga Lufta Ballkanike. Një enklavë Toskërisht afër Melitopolit në Ukrainë shfaqet vendosja e fundme nga Bullgaria. Dialektet Shqiptare nga Istria, për të cilin ekziston një tekst, dhe nga Sreim, për të cilin nuk ekziston asnjë tekst janë zhdukur.

descriptionRe: Dialektet e gjuhes shqipe

more_horiz
dialekti eshte paurija e gjuhes shqipe keto duhet te ruhen me nji fanatizem te madhe ,e jo te orientohemi vetem ne gjuhen e unisuar letrare ,por duhet se paku dialeti geg dhe toske te jen te perdoruara.

descriptionRe: Dialektet e gjuhes shqipe

more_horiz
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi