Peshengritesit shqiptare, te tretet ne Evrope

E Hene, 22 Shtator 2008


Ekipi perfaqesues shqiptar i peshengritjes u rendit ne vendin e trete, ne perfundim te Kampionatit te 34 Evropian te Peshengritjes per te Rinj, qe u zhvillua ne Durres nga 14-21 shtator me pjesemarrjen e sportisteve nga 30 shtete, mes te cilave dhe Kosova. Rezultatet perfundimtare u bene te njohura gjate ceremonise permbyllese, te shtunen ne mbremje. Ne ceremoni moren pjese sekretari i pergjithshem i Komitetit Olimpik te Italise, Raffaele Pagnozzi, presidenti i FEP, Antonio Urso, presidenti i KOKSH, Hysen Domi, presidenti i FSHP, Esat Ademi si dhe kryetari i bashkise se Durresit, Vangjush Dako.

Ekipi yne perfaqesues i te rinjve, qe kishte ne perberje 8 sportiste, u rendit i treti me 487 pike, ndersa ne dy vendet e para u renditen perkatesisht Rusia me 604 pike dhe Armenia me 550 pike. Turqia u rendit ne vendin e katert dhe pas saj me radhe Ukraina, Bjellorusia, Gjermania, Rumania, Italia, Moldavia, Lituania, Sllovakia, Bullgaria, Hungaria, etj.

Skuadra perfaqesuese e Kosoves u rendit ne vendin e 26 mes 30 shteteve pjesemarres me 120 peshengrites gjithsej. Gjate garave te kampionatit te 34-te evropian per te rinj dhe te 11-te per te reja, peshengritesit nga Rusia kane thyer 2 rekorde boterore dhe 14 rekorde evropiane per te rinj.

Peshengritesi rus Evgeni Pisarev ka thyer rekordet boterore dhe evropiane per te rinj ne kategorine mbi 105 kg, ndersa bashkatdhetari i tij Aslan Bidev ka thyer rekordin evropian ne peshen deri 85 kg.

Peshengritesja nga Rusia, Tatiana Kashirina ka thyer 9 here rekordet evropiane te peshes deri ne 69 kg, perkatesisht tre here ne stilin e shkeputjes, tre here ne shtytje dhe tre here ne dygaresh, duke arritur ne dygaresh shifren perfundimtare rekord per te reja prej 270 kg gjithsej.

Peshengritesi yne Erkand Qerimaj u rendit ne vendin e katert ne klasifikimin e pergjithshem per meshkuj ne perfundim te kampionatit evropian te peshengritjes per te rinj, qe perfundoi mbremjen e kaluar ne Durres.

Tre peshengrites nga Rusia u renditen ne vendet e para te klasifikimit individual Sinkler.

Gjate ceremonise ne Plepa, peshengritesi rus Aslan Bidev i kategorise deri 85 kg fitoi vendin e pare ne renditjen e pergjithshme individuale me 440.5 pike. Ne vendin e dyte dhe te trete u renditen dy bashkatdhetaret e tij Evgeny Pisarev me 437 pike dhe David Bedzhayan me 429 pike. Peshngritesi yne Erkand Qerimaj me tre medalje ari ne peshen deri 77 kg u rendit i katerti me 422 pike mes 114 peshengritesve pjesemarres. Peshengritesi Ervis Tabaku u rendit ne vendin e 12 me 410 pike, ndersa Briken Calja ne vendin e 15-te me 406 pike.

Ne klasifikimin individual per femra ne kampionatin evropian per te reja vendin e pare dhe te dyte i kane merituar peshengriteset nga Rusia, Tatiana Kashirina dhe Taisya Antonova, perkatesisht me 278 dhe 271 pike. Ne vendin e trete eshte renditur peshengritesja nga Polonia, Marzena Karpinska, me 257 pike.

Peshengriteset e ekipit perfaqesues shqiptar, Sherjana Ruci dhe Maria Veli, u klasifikuan perkatesisht ne vendet 33 dhe 35 me nga 214 dhe 212 pike secila. Ne garat e femrave moren pjese 63 sportiste te reja.