Biznesi me tregjet e Krishtlindjeve lulëzon. Planifikimi për tregjet e Krishtlindjeve fillon që në muajin shkurt.
Peter Schrade përkulet nën topat prej qelqi varur që varen nga tavani i tezgës së tij në tregun e Krishtlindjeve dhe i shpjegon në anglishte të përsosur klientes se si është prodhuar ky top qelqi. Qelqpunuesi ofron në tezgën e tij shumë perla qelqi, të gjitha të prodhuara me dorë bashkë me të shoqen.
“Në tre muajt e fundit të vitit ne bëjmë rreth gjysmën e shitjeve vjetore.” – tregon Peter Schrade. Për topat dhe zbukurimet e tjera për Krishtlindjet ai po punon që prej muajit maj. Por mjeshtëria e tij është në gjendje të keqe, sepse importet e lira nga Kina u krijojnë probleme artizanëve gjermanë.
Në tregun e Krishtlindjeve në Këln vijnë turistë nga Franca, Anglia apo Holanda dhe çdo vizitor shpenzon aty mesatarisht rreth 30 Euro për zbukurime për Krishtlindjet. Anne nga Skocia tregon se aty nuk tregje të tilla dhe se tregjet gjermane janë mjaft të njohura në Skoci.
Pa Krishtlindjet zejtarët që përpunojnë xhamin do të kishin marrë fund
Edhe Peter Schrade përfton prek klientëve ndërkombëtarë. “Në Gjermani qelqpunuesit janë duke u zhdukur, por kjo zeje vlerësohet shumë prej amerikanëve dhe britanikëve” – tregon ai. Schrade punon prej 30 vjetësh si qelqpunues dhe edhe si shitës në tregjet e Krishtlindjeve. Qiraja për tezgën shkon në disa mijëra euro, dhe ai ka investuar para edhe për skulpturat e qelqit dhe prodhimet e tjera. Por këto investime janë të rëndësishme për të mbijetuar.
Tregu i Krishtilindjeve para Katedrales së Këlnit, ku ka stendën edhe Peter Schrade është ndër më të vizituarit në Gjermani. Në këtë treg ka 150 stenda. Në vitin 1995 në Këln kishte tre tregje Krishtlindjes, sot ka shtatë. Monika Flocke vendosi para katër vjetësh që ta linte profesionin e avokates dhe të merrej me organizimin e tregut të Krishtlindjeve para Katedrales. “Krishtlindjet lidhen me emocione dhe një projekt të tillë nuk mund ta bësh nisur vetëm nga interesa ekonomike.” tregon ajo.
Traditë 600 vjeçare
Planifikimi për tregjet e Krishtlindjeve fillon që në muajin shkurt. Tregtarët bëjnë kërkesat për stendat, fillon organizimi i programit festiv etj. Këtë vit Monika Flocke ofron edhe një smartphone-app dhe internet gratis që njerëzit të informohen për tregun dhe aktivitetet. Ajo dhe partneri i saj në biznes kanë investuar disa milionë euro për këtë biznes dhe sipas mendimit të saj do të duhen rreth 10 vjet që tregu të fillojë të nxjerrë fitime. Asaj i duhet që çdo pesë vjet të rinovojë licensën.
Tradita e tregjeve Krishtlindjeve në Gjermani është pothuajse 600 vjeçare. Tregu më i vjetër gjerman i Krishtlindjeve është Striezelmarkt në Drezden, i cili mbush këtë vit 579 vjeç. Edhe në Drezden biznesi me tregun e Krishtlindjeve lulëzon. Në vitin 2000 në Drezden kishte vetëm katër tregje Krishtlindjesh, këtë vit ka njëmbëdhjetë.
Sidomos shumë shfaqës kanë zbuluar potencialin dhe shalë lart për të. Pra, Hans Peter Arens.Presidenti i Shoqatës Federale të shfaqësit gjermane dhe Mark tregtarët shitur bajame dhjetë vjet të vjetra sheqerosur për gjendjen e prindërve të tij. Ai udhëtoi gjysmë një jetë me carousels dhe rides dëfrim nga festivali në festival. Ndërkohë, shkon 69-vjeçari një proshutë Barbecue qëndrojnë në tregun Dortmund Krishtlindjeve. “Biznesi me festivalet lokale është aktualisht në pranverë shumë të keqe,” thotë ai. “Në fillim të muajit gusht, bëjnë showman krimbur. Kjo duhet pastaj të kompensohet nga të ardhurat të arsyeshëm nga biznesin e tregut të Krishtlindjeve.”