Forumi Zeri YT!identifikimi

Zeri i çdo shqiptari ne internet


Share

descriptionSi të përballojme tekat e fëmijëve !

more_horiz
Si të përballojme tekat e fëmijëve !

Kush është prind nuk mund ta mohojë që është ndodhur më shumë se njëherë nën presionin e një dëshire të fëmijës. Po kështu nuk mund të mohosh që të gjithë si prindër jemi ndodhur në situata kur fëmija jonë me tekat e tij, të na bëjë të ndjehemi në siklet përpara të tjerëve.

Ja disa ndihma të vogla për t’i përballuar në mënyrë efikase:

1. Është e ndaluar të bërtasësh. Është e rëndësishme t’u ofrosh femijeve nje edukim te caktuar dhe te sigurte. Nuk eshte e nevojshme te bertasesh, majfton që zëri të jetë në ton të vendosur.

2.Lavdëro një sjellje korrekte, por pa ekzagjeruar. Shpeshherë prindërit për një sjellje të mirë të fëmijës abuzojnë me lavdërimet, duke bërë në këtë mënyrë që të humbasë vlerën në situata të tjera.

3.Mëso te dallosh midis tekave dhe nevojave. Janë ndryshimet e vogla në tonin e fëmijes që tregojnë nevoja të ndryshme dhe rëndësinë e tyre.

4. Mos plotëso tekat. Tekat nuk duhen lejuar sepse një sjellje e tille mund të cojë në një përsëritje për cdo kërkesë së fëmijes. Pastaj është në dorë të prinderit sesi vendos t’i përballoje ato, duke injoruar apo shpjeguar mos plotësimin e kërkesave të fëmijës.

5.Mos ndërhyj me një ndëshkim kur fëmija tregohet posesiv ndaj një objekti. Kur verifikohet një rast i tillë, përshembull ndaj një lodre, dhe fëmija bëhet histerik kur një fëmijë tjetër përpiqet t’ja marrë, nuk duhet ndëshkuar. Përpiquni të tërhiqni vëmendjen e tij nga objekti i dëshiruar.

Nuk është e lehte të përballosh tekat e fëmijës, sidomos kur ndodhemi në ambiente publike nën vështrimin kritik të njerëzve që na rrethojnë e ndoshta gjykojnë sjelljen si prindër, por një përqafim i gjatë që të sigurojë fëmijën që ka vëmendjen tonë të plotë, do të ndihmonte në një situatë të tillë.

descriptionRe: Si të përballojme tekat e fëmijëve !

more_horiz
Eh femijet sot llastohen shum
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi