Në prag te vizitës së princit Charls ne Prishtinë: Kosova te kerkoj nga Mbretëria  britanike,  anulimin e Konferences ne Londres (si te pavlefshme) kur tokat shqiptaret  ju dhanë Serbisë ! Me pamvresine e Kosovës, deridikund eshte korrigjuar historia dhe c’fuqizuar pjeserisht  edhe Konferenca e Londës e cila permes vendimeve te sja ne vitin 1913 kishte perkrahur “Serbine e Madhe”.  Por me Luginen e Presheves ende nen Serbi kjo konference edhe pse jo 100 për qind, vazhdon të mbetet ne fuqi, shkruan agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”.
 
 
Sikur t’mos ishte Konferenca e Londres, Presheva sot a do te ishte me Kosovën, me Shqipëri  ?
 
Princi i Wales Charles dhe Dukesha e Cornwall, Camilla do të vizitojnë disa qendra te Ballkanit, perfshire ketu edhe Kosovën  më 18 mars (e pemte) 2016. Kjo do të jetë vizita e dytë e Princit të Wales-it në Kosovë (pas asaj te  1999). Rast i mire që Kosova te keroj nga Mrbetëria  britanike,  anulimin e Konfrences ne Londres (si te pavlefshme) kur Kosova ju dha Serbisë!, shkruan agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”.
Lartmadhëria e tyre do të ndërmarrin një sërë angazhimesh në Kosovë për të festuar pajtimin dhe dialogun ndërfetar, si dhe përpjekjet e njerëzve nga Kosova dhe Britania për të ndërtuar një të ardhme më të mirë për Kosovën.

 
“Lartmadhëria e Tyre do të arrijnë në Prishtinë më 18 mars, ku do të mirëpriten zyrtarisht nga Presidentja Atifete Jahjaga. Të nesërmen Princi dhe Dukesha së bashku me Presidenten do të marrin pjesë në ceremoninë përkujtimore për të pagjeturit e luftës.
 
Lartmadhëria e Tyre do të vendosin lule në Memorialin e Personave të Pagjetur pranë ndërtesës së Kuvendit, në Prishtinë. Kujtojmë se Princi i Wales e ka vizituar tetë herë Ballkanin Perëndimor duke përfshirë Kosovën më 1999. Kjo është vizita e parë zyrtare e Dukeshës së Cornwall në Kroaci, Kosovë, Mal të Zi dhe Serbi
 
Vizita e ardhshme nga Princi Charles të Britanisë dhe gruaja e tij Camilla në Serbi, ipsa mediave serbe është e rëndësishme sepse “ajo i jep njohje për vendin e trazuar të Ballkanit në Evropë dhe më gjerë, trashëgimtar i fronit te Serbisë, Princi i kurorës Aleksandër Karagjorgjeviç.
 
“Vizita e mbretin e ardhshëm të Mbretërisë së Bashkuar është një çështje e rëndësishme”, ka thënë Karagjorgjeviç  në një intervistë për Associated Press.
 
Karagjorgjeviç, i cili është famull e Britanisë Mbretëreshës Elizabeth II dhe ka lidhje të ngushta familjare me royals britanike, tha se shansi për të mirëpritur Princi i Uellsit dhe dukeshës Cornwall në Pallatin Mbretëror Beogradit kete javë  ka domethënien evete për Serbinë.
 
 
Do përkujtuar se Karagjorgjeviç ka lindur në vitin 1945 për një princeshë grek që jeton në hotelin Claridge në Londër, kur familja mbretërore serbe – e cila vendosi Jugosllavinë në atë kohë – u internua në Angli, gjatë Luftës së Dytë Botërore. Qeveria e kryeministrit Winston Churchill i kihste dhen përkrahje t eprazervë territorit të “Jugosllavise” duke futur me padeshire edh mbi  3 milion shqiptare etnik, ka shkruar ne vazhdim “Presheva Jonë”.
 
 
Sheri i kesaj “Jugosllavie” kihste nisur me mbledhjen e ambasadoreve te 6 fuqive te medha ne Londer, ne t ecilen  nuk ihste thirruar  anje perfaqesue shiptare per te diskutuar lidhur me prspektiven e tyre për te (mos) qen epjes ee Jugsoalvisë apo Serbisë ?!  Por aty muarne pjese aleate t evendev slalve dhe serbe per te zgjidhur mosmarrëveshjet midis 4 fuqive nderluftuese ballkanike, Serbise, Greqise, Malit te Zi , Serbise dhe Turqise, pas Luftes se dyte ballkanike.
 
Nje nga pjesmarresit e kesaj mbledhje, ambasadori francez Pol Kambon e pohon nje gje te tille. Ai shprehet se: …Pas nenshkrimit te paqes midis Turqise dhe Italise, marja e vendimeve qe do tu imponoheshin shteteve ballkanike dhe Turqise ju besua trupit diplmatik ne Londer. Ai kishte per detyre hartimin e marrveshjeve midis shteteve te ndryshme nderluftuese te ballkanit. Mbledhja e Londres u hap dy jave para shpalljes se Shtetit Shqiptar, më 16 dhjetor 1912.
 
 
Konferenca e Londres perfundoi ne  vitit 1913,  pak muaj pas shpalljes se pavaresise se shtetit te cunguar shqiptar,  ne te cilen muaren pjese  ambasadorët e 5 vendeve, Italisë, Francës, Gjermanisë, Austro-Hungarisë, Rusisë nën drejtimin e ministrit të jashtëm britanik Eduard Grey. Cka sipas emrave dhe pjesemarrjes se shteve  nuk te mbushin sy se ishin të mjaftueshme për të qenë një konferencë serioze.
 
 
Lidhur me këte kreu i Listës per Shqiperi Natyrale prof.dr. Koco Danaj ka shkruar se “periudha midis 16 dhjetorit 1912 deri ne 29 korrik 1913 me shume kane qene takime ambasadoresh te gjashte fuqive te medha se sa nje konference zyrtare..” Kurse njohesi dhe studjuesi me i mire i saj, profesor Arben Puto eshte shprehur se: Është për tu theksuar që Konferenca  gjatë zhvillimit të punimeve të saj nuk mbajti proces verbale, cka do të thotë se nuk kanë mbetur raporte të rregullta zyrtare  mbi punimet e Konferences. Megjithatë u bë praktikë që ambasadori francez Pol Kambon, të hartonte në gjihën frënge përmbledhjen koncize të diskutimeve të seancave më të rëndësishme dhe ato tu dërgoheshin për njoftim kancelerive
 
Por joseriozitetin e kesaj “konfrence2 apo me mir eme thene takim ambasdoresh  qe atkohe ishin te njohur si aletae te sllaveve  qe njihen edhe soprt si sebofile ka phura edh edhe vete drejtuesi i “konfrences së Londres” ish- ministri i jashtëm britanik Eduard Grey. Ai ne kutjime te tij ka rrefyer se “Ne aty ishim vetëm gjashte persona. Më takoi përgjegjësia e drejtimit, por nwe vendsoëm ti thjshtojme procedurat dhe te benim nje komitet miqsh, ashtu siq ishim.
 
“Ne mblidheshim pasiditeve, zaonisht reth ores 16-të dhe dikutonim deri rreth ores 18-të me nje pauze te vogël caji.  Takime e tilla te psaidteve vazhduan deri ne gushitne vitit 1913. Por ne mblidjhehsim vetme kur e kerkonin rrethant dhe raportet e miqesisë qene kishim nuk i penguam debatet e vazhdonin te përcaktuar ne mënyren me te bezdishme.. Të mendosh mire, roli im persdonal ne këte konferencë dukej pa kripë dhe me shume bajat. Intersat briatnike nuk ihsin te afasktuiar nga fait i Shkodrës, Gjakovës apo i vendabnmeve  tjera shqiptare dhe nuk me takonte te merrja as iniciativa te ndoinje politike, as te formuloja, por te veproja si nje mediator i nevojshëm dhe i drurueshem midis Rusise dhe disa vendeve evropiane..( Edwards Grey, “Memoires” ,  fq. 248/254 ,s ipas botimi Payot, 1927)
 
Pra tash e  ashtuquajtura Konferencë e Londrës, u mblodh 18 ditë pasi ishte shpallur pavarsia e Shqipërisë Natyrale nga Ismail Qemali. Në datën 29 Nëntor 1912, ministritë e jashtme të 6 fuqive të mëdha u njohën me Aktin Juridik  të shpalljes së Pavarsisë.
 
Ne keto takime qe zgjaten 6 muaj, teritoret shqiptare u perdoren per te qetesuar dhe kenaqur palet nderluftuese qe ishin fqinjet e Shqiperise. Vetë Grey e pranon një gjë të tillë. Sipas Grey “aleatët ballkanikë ishin të verbuar nga fitorja; Serbia donte, të kishte dalje në Adriatik, dhe kishte shumë mundësi që ajo dhe Mali i Zi të dëshironin të merrnin disa rajone të Shqipërisë duke i konsideruar pjesë të plackës  së luftës”
 
“Ato jane Marreveshja e Londres qe mori vendime tipike koloniale duke e coptuar kombin shqiptar, Marreveshja e Versajes e cila la ne fuqi coptimin colonial te Marrveshjes se Londres, Marrveshja e Jaltes e vitit 1945 e cila e zhduku fare kombin shqiptar nga harta e e Europes, Marrveshja e  Rambujese e cila ju kushtua vetem njepjese te teritorit shqiptar sic ishte Kosova, Marreveshja e Konculit e  marsit 2001, qe ju kushtua nje pjese te kombit shqiptar sic eshte Lugina e Presheves, marrveshja e Ohrit e gushtit 2011,  e cila ju kushtua nje pjese te teritorit shqiptar ne ish republiken jugosllave te Maqedonise. Aktualisht kombi shqiptar jeton ne dy shtete qe jane Shqiperia artificial dhe kosova, ne shqiperine Lindore ne FYROM me status te popullit shtetformues dhe ne dy pakica kombetare ne Mal te Zi dhe ne Serbi..” ka thënë  për ajencine elajemeve “Presheva jonë” prof.dr. Koco Danaj, kryetar i  Listës per Shqiperi Natyrale
 
Për fund do te ishte mire qe autoritet e Kosovë, qeveria e Kosovës ata qe janë te këkrojne nga delegacioni britanik, ne krye me Princin  Wales Charles dhe Dukesha e Cornwall, anulimin e Konfrences se Londres -1913,  duke shquizuar vendime e kesja mbledhje diskrimunuese, koloniale  e cila kihste ndare kombin shqiptar ne Gadishullin Ilirik. Vec kesaj Prishtiuna zyrtare duhet kerkuar edhe demshpërblim nga vednet qe kisin perfaqesuesit e tyre  gjate  kesaj “konference” qe rezultoi me nje segregacion te pashembullt te shiptareve entik ne Ballkan.