Forumi Zeri YT!identifikimi

Zeri i çdo shqiptari ne internet


"Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

Share

description "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz

Poezia e sotme e Gjirokastrës
KRISTAQ F. SHABANI
(Nga vëllimi poetik “ PENELI I LLAVES PIKTURON “ viti 2010
1. Hap kanatën
a.
A mund të rrihet
me mendim këmbëkryq
në këtë situatë plot mjegull,
sjellëse stuhie?!

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
b.
Kur në shkallinat e larta
të arit, tejet të florizuar,
u ngjitën tashmë dhe ata:
dikur quheshin
me një emër të pështirë “MINJ”?

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
c.
Çfarë ngjyrje në fleta drogimi
dhe pluhur anestezik?!

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
ç.
Ngre kokën të shoh pastërti qielli,
dëshira më fluturoka
me një oreks dallëndysheje,
por korbimi pret i fshehur
nën veladone resh të paskrumbullta…

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
d.
Ç‘mantelizim me fije kërpi!
Ç‘mbështjellim - situate mjegullore
në një majë të padukur,
ku dielli nuk dërgoka rrezet e tij!…

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
dh.
(Ç’qenka kështu ky vend i humbur!)
ngjason me një polizim verior ,
ku prezente është:
ngrirja e dëshirave për ngjitje,
ku këmba rrëshqet
në një ngulitje arritjeje
të padafinizuar …).

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
e.
Janë të tjerët (të përzgjedhurit)
ata kampionizues
në të tilla vende
me shtytje resh,
ku pret veç ngulje thike
në prapashpinë …
Prapashpina gatuar
në gjithë epokimet,
e kënaqur vetëm me gjak
e heqje shpirti,
ku s’dëshiron as të dëgjojë
pasthirrmimet e ikjes…

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
ë.
E bukura, çbukurohet
në një të dhjetën e sekondës,
shëmtirëzohet djallësisht…

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
f.
E shëmtirëzuara bukurohet
me një djallëzi të kundërt
në një transplantim qeshës,
Dielli vendos gishtin
në kokën e tij të mençur
të zbulojë enigmatiken
fshehur në labirinte ,
thyer gjithë ndriçimet …,
si në një konkavitet...

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
g.
Bukuria konceptohet,
si një shtirane e lëkundur,
në një kahje rreziku,
veshur me rroba banje dalëboje,
ku vorbulla të merr si flutur
dhe të nxjerr baldosë…

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
g.
Bukuria konceptohet,
si një shtirane e lëkundur,
në një kahje rreziku,
veshur me rroba banje dalëboje,
ku vorbulla të merr si flutur
dhe të nxjerr baldosë…

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
gj.

Letrat e fallxhimit përsëritin në infinit:
“Shtrigë… shtrigë, shtrigane”
përkul dhe thyen fate,
Horoskopin e deformon
me zotërim miu, derri, a ku di unë
të figurojë në qiell,
ku gati veç një goditje
do dhe copëzohet qelqësisht,

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
h.

Globi nga stërmundimet e njerëzimit
thyen qetësinë e fituar qyshkur,
Toka zjen nga llavat
Polet ngatërrojnë emërtimet…

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
i.
Njeriu i tulatur në një kodrushkë
habitet i lebetitur,
tek i ngrihet një shtëllungë shpirti...
Sikur po i digjet
ai shpirt i vogël- relik i mbetur,
sikur del nga një kafaz kraharori
që “ishte”…

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
j.

Në tavolina mashtrimi,
asqë mund të mendohet
se mund të ulesh i veshur,
me veshje përditore…
por i zoti ai, përdoruesi i një manteli
a veshje profiri...

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
k.

Dhe të kërcesh i malluar
një tango disa rrotullime vërtitëse;

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
l.
Asqë duhet të merresh vesh,
duhet të jesh mjeshtëror
në mbajtjen e maskës,
ku shfaq profilin e një kafshe
më shumë të egër se egërimi…

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
ll.

Dhe me një pasthirrmë
të panjohur më parë
në tinguj nxjerrës,
ku as shkronjat
nuk e rreshtojnë,
pasi vija e tyre
u lakohet krejt papritur…

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
m.
Kërcen, dëshiron ,
s’të lë maska
të të ofrojnë puthje;
bredh në ëndërr,
pas pak e gjakosur
në sytë ëndërrorë
shfanitesh si një jetë maske…

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
n.

Njerëzit po ikin
nga mirësia,
nga ndjenjëmirat,
dëshirimet
për kaltërsi
e hapësirë mendimi,

descriptionRe: "Pasqyra qiellore fanit hidhërimin e 36 fonemave"poezi nga Kristaq F. Shabani

more_horiz
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi