Shqiptaret , kudo ku jane, duhet te njohin detyrimisht historine e Kombit...
Shqiptaret , te çdo brezi qofshin, kane nevoje te njohin historine e vertete te Shqiperise dhe Kombit te tyre qe te ndjehen krenare per gjithçka kane bere paraardhesit e tyre per vendin, Kombin dhe Boten... Me shume per historine e ketij Kombi , fakte dhe argumente reale bindese sjellin studiuesit e huaj , te apasionuar nga Albanologjise dhe Historiografise shqiptare se sa studiuesit tane. Ndaj, sot me shume se kurre duhet qe ne shkolla te te gjitha rangjeve duhet t'i jepet paresi mesimit te kesaj historie reale , dhe jo historise se stisur... Duhet te gjendet forma dhe metoda e nje eprkujdesje te tille. Brezi i ri ka mangesi te theksuara ne njohjen e Panteonit Historik,Kulturor, Letrar, Artistik dhe Shkencor , ndaj duhet te operohet me shpejtesi nga organizmat perkatese , nga Shoqeria Civlie reale e ketij vendi .Historianet te ne jane topitur, me perjashtime te rralla, ata e sidomos historianucet i versulen njeri- tjetrit, ne lufte per "prene"... dhe jane kthyer ne "historianuce"te kahjes politizuese. Duhet te dilet me shume durim nga kjo gjendje amullie.Prakticitet me objektiv te madh dhe duhet te lihen me njane "derdelisjet" e suazes verberore politike, duke u zevendesuar me ide te reja progresive..., te cilat sjellin paqetimin , harmonine , dritshmerine dhe ardhmerine e ndritur. Kombi yne, si komb i lashte i gadishullit Ilirik , e meriton kete ecuri dhe dritesim...Madje se toku me te gjithe popujt qe banojne ne kete gadishull, te cilin shpesh here e motivojne si gadishull i zjarrte ... Duhet te shkunden mire shqiptaret ne Shqiperi, Kosove, Maqedoni, Mal te Zi e kudo ku jane per te njohur historine e tyre ... dhe te jene "violine e pare " ne orkestracionin e ecurise .