Forumi Zeri YT!identifikimi

Zeri i çdo shqiptari ne internet


Share

description KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
KRISTAQ F. SHABANI ALBANIA
KANDIDAT PËR ÇMIMIN “NOBEL“ PËR PAQEN PËR VITIN 2017,
 I PROPOZUAR NGA LIDHJA E SHKRIMTAREVE DHE ARTISTEVE NDËRKOMBËTARË(IWA) OHAJO, SHBA
 
KURIMI  I SOMNAMBULVE 
 
SHKOLLA E FJALËS
                  
                    Në pesë akte
 
SHFAQJA E AKTIT PROMOVUES : ”UZURPIMI I FJALËS“
Skena : një vend në shkretëtirë , ku ka prezencë dunash me kurthe dhelprash  dhe dhelpra të shkretëtirës...  Në një dunajë madhore është shkruar në 12 gjuhë nga vetë dhelprat : “Jo, nuk ua hidhni dot dhelprave të Shkretëtirës me kurthet“.
 Më larg një oaz  i rrethur nga një vargan pemësh...hije qiellore..
 
Është një akt që interpretohet  nga personazhe tipike pagojë :  buzëprerët, këmbëprerët, krahëprerë-këmbëprerët, memecët, shurdhmemecët,veshëprerët, kokëtransplatuesit...
Nisja në një rrugëtim të gjatë dhe pyetja : ”KUR?”  humbet në Hënën e ZVERDHUR... Gjithë pasuritë janë grumbulluar nga OKTAPODHËT... që kanë ndërtuar saraje me djersën e somnambulve ... Edhe pak fjalë kanë mbetur pa u mbledhur frerin...
LIDERËT SPOSTOJNË VËMENDJEN ....E  SOMNAMBULVE..., të cilëve u pëlqen ky mjerim somnambul ...

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
HAPJA E SIPARIT
Interpretojnë aktorët : DO, RE , MI , FA , SOL , LA, SI,...
PARTITURA E FJALËS, CICERONI
*

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
1. DO...
Fjala sinonim ka vetë fjalën
dhe, kur flitet për fjalën biblike,
flitet me tejmençurinë e fjalës,
për profecinë e saj,
për tejarritjen e paarritur,
për shkrepëtimën e Diellit të palindur...
në një planet tjetër
të kërkuar në rrugëtim oval...
dhe me presje mendimi...

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
2. RE
Fjala nxit Zemrën, Trurin, Shpirtin...
I tejhedh dhe i provon
në nisma të guxuara,
i figuron si Hëna ,
i përngjason si Diej...
lë gjurmë në Panteonin e Ndryshes...
në sakrifikimin sublim të tejlodhur …
nga përpjekjet e shtojzovalleve...
në dancimin e arkaikëzuar...
Detet përmbytin vetveten pa dashje ...

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
3. MI
Brenda saj: dritimi, (e kundërta)
impulsi, ( minusi )
rrugëtimi...
(përthyrja e gjunjëve)
ngazëllimi, (hakërrimi i çastit)
vetëtimi, (nxirja)
harkim në qiell, (ulëritja qiellore)
ylber mirëngjyrosh i tejpamur.. (çngjyrimi)
kënaqje spektri... në një imazh të importuar...

Fjalëndritësi guxon të korsojë
në një rrugë të pashkelur;
tek ecën shkrepëtijnë xixëllime,
lë mprapa kohëkallaisurën me borxhe ...
Nata vesh rekuizitën e Ditës... sfilon në agme...
Akulli del nga kurmi... tejftoh klimën...

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
4. FA
Qenia njerëzore nga freri- buzët lëshon fjalën
si zagar sylarmë,
fjala e mençur lëshon bisqe nga sythet ...
(e kundërta e saj vrerin e pafatë)
dhe lulesat e fjalëve shpërndajnë
aromat pëlqyese:
ngacmim njerëzor për begatimin dhe triumfin...
në të shtatën ...pas të premtes së zezë..
dhe të shtunës delikate...
E qeshura del nga shtrati duke përmbytur
hidhërimin ...

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
5. FA
Qenia njerëzore nga freri- buzët lëshon fjalën
si zagar sylarmë,
fjala e mençur lëshon bisqe nga sythet ...
(e kundërta e saj vrerin e pafatë)
dhe lulesat e fjalëve shpërndajnë
aromat pëlqyese:
ngacmim njerëzor për begatimin dhe triumfin...
në të shtatën ...pas të premtes së zezë..
dhe të shtunës delikate...
E qeshura del nga shtrati duke përmbytur
hidhërimin ...

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
6. LA
Fjalët dërdëliten nga të prapët
dhe vlera e tyre në këtë rast,
përqafon kleringun...në një nisiativë përrallë...
mashtruar nga partneritetet e rreme ...

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
7. SI
…Ndizen vatrat të djegin
Kalimin në të përkaluarën
E ngritur me statujë mërmërimi…
mermeri i eposuar vuan në në klinika nervimi...

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
8. DO
Fjala e mençur sheh përtej syrit,
befason syrin,
e mësuar me: ndodhitë lajthitje,
marramendje, qurrime, trullime,
psikopatiformuese,
aktiv i kthyer përsëprapthi ...
dhe mendohet fjala e mënçuruar
për duelet... apo goditje prapashpinat...

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
9. RE
Fjalën, të ashquajturit liderë
Kërkojnë t’ia heqin, t’i injektojnë inaktiven
vetë Krijuesit të Fjalës dhe thajnë
me spërkatje e pështymore
tentimin e somnambulve
masë të tërësh symbyllurish,
tentues të gjendjes së amullt dhe të akullt
të protestojnë në një “kalvar të drejtash“,
ku fitorja dhe suksesi veshur me antiplumb
me një gisht nastradinian flakin në rrëpirë
rakitikët e fjalës...

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
1o.MI
Një përzgjedhje trojane
e mijëvjeçarit të mprapshtë...
në një skenë teatrore
me porfir fildishi,
ku konet thashethemnojnë
për macet,
ku Ariut i vjen ngordhja
nga një grerëzë …

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz

11. FA
Ku luani përmundet nga miu...
në një arenë false…
duke i treguar “trurit” peshë miligramesh,
fytyra nuk njeh fyryrën e pasqyruar
në një pasqyrëthyer bote…

Kryefjalëzojnë krizimet …

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
12. PARTITURA E FJALËS
Ulet bukurimthi në shtatë notat e saj fjala....
Pentagrami turron në vrapimet
Bethoviane, Mozartiane për të tentuar
fitimin në finishin e spostuar nga nisja ...

Fjala ngjitet të takojë Krijuesin e saj
në Qiell...

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
13. CICERONI
Ç’FUND ?!...
Mbrapshtia e kthetruar
nis aventurën etejaventurës ...
Mbi partiturë ul antinotat...
*
Ç’ndodhi kështu?
Të pagojët artikulojnë
gjestet e mijëvjeçarëve të ikur...
kthehen në poligaminë delirante...

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
14. Të gjithë interpretuesit :
Dhe ndritin T O T E M A T...
Memecët u nisën të kërkojnë F J A L Ë N ...
Po ku ?
Mbi tokë fillon e thënuara:
Përmbytja e tentuar sa herë në profecitë
horoslkopike ka rifilluar monologimin...


descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
Bie Perdja :
Uji me stërlagie
zgjoka somnambulët...

Marrë nga vëllimi poetik " Gijotina e Syrit"

descriptionRe: KRISTAQ F. SHABANI "KURIMI I SOMNAMBULVE" ( SHKOLLA E FJALËS) poemth

more_horiz
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi