Forumi Zeri YT!identifikimi

Zeri i çdo shqiptari ne internet


Share

descriptionSHOTE GALICA

more_horiz
Shote Galica


Shote Galica (Qerime Galica) ka qenë luftëtare e shquar e çetave kryengritëse të kosovës për çlirimin e bashkimin kombëtar të visive shqiptare dhe për një regjim demokratik në Shqipëri.

Pa përfillur terrorin e armikut, luftoi heroikisht për 12 vjet me rradhë kundër pështuesve serbë, austrohungarezë e bullgarë. Shote Galica mori pjesë në më shumë se 40 aksione të rëndësishme kundë armikut. Ajo kundërshtoi me vendosmëri politikën e dhunës e të terrorit të regjimit shovinist të Beogradit ndaj popullsisë shqiptare, shpronësimin e shpërnguljen e saj dhe kolonizmin sllav të tretave shqiptare.

Më 1919 mori pjesë në Kryengritjen e rravshit të Dugagjinit, kurse më1922- 1923 luftoi për mbrojtjen e “Zonës neutrale” të Junikut, e cila shërbente si bazë për kryengritjen e Kosovës e të Malsisë. Në korrik 1924 mori pjesë në mbrojtjen e zonës së lirë të Drenicës (“ Arbanisë së Vogël”).

Në korrik 1924, pas vdekjes së të shoqit Azem Galicës, vazhdoi luftën në krye të çetës së tij. Në luftime dhe nga masakrat e shovinistëve sërbe humbi 22 anëtrarë të familjes.

Nga fundi i vitit 1926 Shote Galica u vedos në Shqipëri, ku vdiq në Fushë- Krujë më 1927

descriptionRe: SHOTE GALICA

more_horiz
FEMRA JONË NËPËR SHEKUJ DHE KONTRIBUTI I SAJ PËR LIRI

NORA E KELMENDIT

Njëra prej trimëreshave të rralla në historinë tonë është Nora e Kelmendit.Ajo ulind me 20 tetor 1684 në fshatin Selcë të Kelmendit:Njihej për trimëri të rrallë.QWë në rininë e hershme rroku armët per mbrojtejen e trojeve dhe nderit shqiptar,hyri ne mesin e trimave kelmendas dhe u bë legjendë.

Sulltani kishte dërguar gjeneralin Vuçi Pasha në krye të një ushtrie të madhe për të shtruar malësorët e pabindur.Ai edhenëse ekishte menduar vdekjen,e kishte menduar në fushë betejë e kursesi nga dora trime e bijes se Kelmendit,Nores e cila pasi vret atë ndyrësi bjen edhe vet në fushën e nderit,për të u shëndruar në legjendë.

descriptionRe: SHOTE GALICA

more_horiz
NËNË TEREZA
Historia e jonë brenda kornizave të saj ka pranuar shumë femra trimëresha të cilat kanë shkruar faqet e ndritshme të historisë.
Një krenari e botës femrore shqiptare që i dha nderë kombit dhe mbarë njerëzimit
është humanistja me famë botërore-Nënë Tereza.
Rrjedhprej familjes Bojaxhiu nga Prizreni e lindur më 28.07.1910,e cila vdiq në Kalkutë të Indisë më 1997.Për veprën e saj humanitare dhe njerëzore më 1979 mori ÇMIMIN NOBEL,dhe paratë që dolën nga kyçmim ia dhuroi të varfërve.

Figura dhe vepra e saj u vlerësua lart nga mbarë bota,edhe nga personalitetet më të larta botërore.
Me të drejtë nëna jonë e madhe shqiptare,u quajt nënë e mbarënjerëzimit.

descriptionRe: SHOTE GALICA

more_horiz
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi