Forumi Zeri YT!identifikimi

Zeri i çdo shqiptari ne internet


Share

description "SHQIPËRI"nga DINO KOUBATIS, SALAMINË, ATHINË, GREQI

more_horiz
DINO KOUBATIS, SALAMINË,
ATHINË, GREQI
 
I njohur nga të gjithë, si erudit, i cili ka dhënë kontribut në këto rrugëtime të bukur  pegasiane ky shkrimtar, poet, dramaturg, aktor, botues . Ky artist, pra shumëplanësh , i  ka kënduar dhe Shqipërisë, ashtu, sikundër i ka kënduar edhe atdheut të vet, me të njëjtën dashuri, duke shaplosur katërcipërisht botën e tij të madhe shpirtërore që nxë brenda gjithë Globin. Dino Koubatis ka kontribuar në letërsinë e sotme moderne botërore me organizime të tilla letrare superiore, me veprimtarinë e tij të gjithëkahshme. Lidhja jonë është krenare që Dino Koubatisit i ka akorduar titullin më të lartë të saj “NDERI I PEGASIT” . Ai është d he një nga arkitektët e lidhësive dhe ka shkruar një kolanë të tërë librash, ku vend të veçantë i ka kushtuar dhe Shqipërisë.
Mund të përmendim këtu librin kryepublicistik “DUKE UDHËTUAR NË SHQIPËRI” . LNPSHA “PEGASI” ka organizuar edhe në Gjirokastër
prezantimin e librit të tij (roman ) “ILIANA, JETA JONË MBARON TE TANKET” në auditorin e Universitetit “Eqrem Çabej” . Poezia e përkthyer do të interpretohet sot në ditën e parë të Kongresit në universitetin “Vitrina” , si shenjë dhe respekt i vëllazërimit universal të poetëve nga aktorja e talentuar , artistja e shquar shkodrane Drande Xhaj.

descriptionRe: "SHQIPËRI"nga DINO KOUBATIS, SALAMINË, ATHINË, GREQI

more_horiz
SHQIPËRI

Shqipëri,
Kapërceva lëndinalulet e tua
Kapërceva malet e tua,
njoha tokën tënde, lumenjtë e tu
Ndjeva çuditësi nga natyra jote,
nga detet kaltërorë pikturues dantellash;
admirova greminat, kataraktet, lumenjtë,
madhështoret fusha ,
gëmushat, ullishtet
dhe hapësirën qiellore tënde,
ngjasim mbulesembrojtese
të popullit tënd krenar e të fortuar.

descriptionRe: "SHQIPËRI"nga DINO KOUBATIS, SALAMINË, ATHINË, GREQI

more_horiz
Shqipëri,
Paksa dija për historinë tënde,
për popullin tënd, dija paksa.
Hapërova mbi rrugicat,
brenda rrugëve të tua,
jetova frymëmarrjen e shtëpive
t ë popullit tënd,
njoha traditoren që koha gdhendi ,
ndjeva gazmendet , dhimbësitë
dhe të tuat virtyte,
përpjekjadën e një populli
që i përngjason vendit tim;
përndjeva drithmimin e tokave të tua
pjellore,
thirrësinë e jetës buruese
nga zemra jote, përjetova.

descriptionRe: "SHQIPËRI"nga DINO KOUBATIS, SALAMINË, ATHINË, GREQI

more_horiz
Shqipëri,
Fare pak dija për baltën tënde
Pak dija për damarët e tu.
Dëgjova këngëndjenjëshumën të zogjve
endacakë,
U mahnita me murmuritjet e jetës në
gjethezat e saj,
Sinfoninë qiellore të përrrenjve,
shushurimë e erës sjellëse të shpresimit
të populli tënd,
Thith e frymëmerr tashmë, ajrin e lirisë;
Dëgjova gjithë fshehtësitë ditë - natë të
natyrës
që të mban përkëdhelisht gjirit.
Shqipëri,
Dija pak për muzikalitetin tënd,
për odat e tua, dija fare pak.
Kundrova fushat e tua, qytetet e tua,
fshatrat e tu;
Pashë liqenet e tu, kopshtet, rrugicat, yjet,
netë të tëra kundrova,
profetizova ardhmërinë në kupën qiellore
edhe në hapësirat kozmike
e dallova të ardhmen,
ndjeva se lexova në sytë e bijëve dhe
bijave të tua
vërtetësinë, nderin dhe besëdhënien...
Shqipëri ,
paksa dija për popullin tënd,
pak dijeni kisha për shpirtin tend.
Hapërova, dëgjova, vrapova pash ë
shumë,
kuvendova, dëgjova,
rashë në mendime,
këngërova këngën tënde
të dëshpërimit dhe të gazmendit.
Kërceva në ritmin e zemrës tënde
i bëra të miat problemet e tua,
u mendova shumë për ato,
u drithërova nga emocioni,
derdha lot nga dhimbja,
bukën tënde e shijova,
piva i ngazëllyer ujin tënd.

descriptionRe: "SHQIPËRI"nga DINO KOUBATIS, SALAMINË, ATHINË, GREQI

more_horiz
Shqipëri,
Ndiej siguri që të dua ...


E përktheu nga origjinali nga libri “Duke
udhëtuar në Shqipëri”
Kristaq F. Shabani,
GJIROKASTER , ALBANIA

Marrë nga “PEGASI” ORGAN LETRAR I LNPSHA "PEGASI" ALBANIA, E PERDYMUAJSHME, VITI 11 I BOTIMIT NR. 80 , E premte 20 prill 2012

descriptionRe: "SHQIPËRI"nga DINO KOUBATIS, SALAMINË, ATHINË, GREQI

more_horiz
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi