Olta Boka do të këndojë shqip në Beograd

• Oliverta Lila

Tashmë çdo detaj është përcaktuar për prezantimin e Shqipërisë në Eurovizion. Materialet sapo janë dërguar në Beograd. Olta Boka, 16-vjeçarja që rrëmbeu çmimin e parë të Festivalit të RTSH-së, do të këndojë shqip në Arenën e Beogradit. Organizatorët kanë vendosur që kënga “Zemrën e lamë peng”, me tekst të Pandi Laços, kompozuar dhe orkestruar nga Adrian Hila, tingëllon më mirë shqip. Olta, konkurrentja më e vogël e Eurovizion, do të shoqërohet në prezantimin e saj nga tri artistë të rinj, ndërkohë që edhe veshja e saj është zgjedhur. Drejtoresha e Radio Tiranës dhe e Festivalit të RTSH-së, Zamira Koleci, në intervistën e mëposhtme na tregon të gjitha detajet.
Sapo jeni kthyer nga Beogradi. Cilat ishin disa nga detajet e diskutuara?
Mbledhja e Beogradit është një mbledhje rutinë. Para se të fillojë festivali takohen kryetarët e delegacioneve me përfaqësuesit e EBU-së dhe me organizatorët, konkretisht Radiotelevizioni publik serb. U bë një rezyme e të gjitha aktiviteteve që do të jenë në ditët e festivalit. Të gjitha detajet, duke nisur që nga provat, orët në të cilat do të zhvillohen, vendosja e delegacioneve, janë të përcaktuara me saktësi. Ne dorëzuam të gjitha materialet që kemi përgatitur dhe që janë të domosdoshme për prezantimin tonë në Eurovizion, si baza muzikore, videoklipi, CD-të, kontrata dhe dokumente të tjera ligjore. Njëkohësisht, dëgjuam edhe kërkesat e tyre se si do të vendoset këngëtarja në skenë dhe sa veta duhet ta shoqërojnë atë.
Meqenëse tashmë detajet janë përcaktuar, si do të prezantohet Olta Boka në Eurovizion?
Sivjet ne kemi vendosur që këngëtarja të shoqërohet me tre artistë të rinj, një vajzë dhe dy djem. Janë dy kitarist dhe një baterist. Fatmirësisht ishim më të rregulltit për materialet që dorëzuam dhe nuk patëm probleme të mosecurisë së punëve.
Do të ketë elementë koreografikë?
Nuk ka ndonjë koreografi të menduar apo të realizuar më parë. Tre artistët e rinj (dy të kitarës dhe i baterisë) do të jenë vendosur pas Oltës. Ka dhe një ide tjetër që po e zhvillojmë për të shtuar edhe diçka tjetër, por akoma nuk është vendosur gjë. Kemi dhe nja 10 ditë kohë për të bërë ndryshime.
Një pjesë të rëndësishme në prezantim përbën edhe veshja. Me çfarë ngjyre do të jetë veshur këngëtarja?
Olta është e veshur me një ngjyrë të gjelbër e kombinuar me të bardhë dhe do t’i mbajë flokët lëshuar. Një veshje pak a shumë klasike dhe me stil paksa hyjnore. Po kështu, do të jenë të veshur djemtë dhe vajza që e shoqëron.
Është bërë përshtatja e këngës në anglisht?
Kënga do të këndohet shqip. Përgjithësisht tekstet tona janë paksa me metafora, nënkuptime dhe frazeologji shqiptare, që nuk tingëllojnë mirë në anglisht dhe janë të vështira për t’u kuptuar nga të huajt. Edhe vjet e vuajtëm këtë gjë. Menduam se ndoshta ishte më mirë ta këndonim shqip.
Nuk ka të bëjë me një ndjenjë nacionaliste, nisur nga fakti që festivali bëhet në Beograd?
Ka qenë më shumë një vendim që e morëm për prezantimin më të mirë të këngës. Ne e kemi edhe versionin e përkthyer, por nuk është shumë poetike. Edhe autorët e këngës nuk ishin shumë entuziast për versionin anglisht, kështu që vendosëm të këndohej shqip.
Ju thatë që është dërguar dhe baza muzikore. Janë bërë ndryshime në të?
Në vija të përgjithshme është e njëjta këngë. Bazës muzikore i është shtuar një lajtmotiv me kitarë, duke e ndryshuar pak. Është e gjatë 3 minuta dhe ne shpresojmë që është bërë më e bukur.
Kur do të jetë udhëtimi i parë drejt Beogradit?
Grupi shqiptar mbërrin atje në datën 12 maj dhe më 13 maj fillojnë provat. Këtë vit do të ketë dy gjysmëfinale, e para në datën 20 dhe e dyta në datën 22, kur është dhe shfaqja jonë. Më 24 maj është finalja. Le të shpresojmë që të kualifikohemi. Olta Boka ishte këngëtarja më e re në konkurrim. Ndërkohë që u përcaktua edhe radha e konkurrimit. Nga 43 vendet pjesëmarrëse, 5 prej tyre (Serbia, Franca, Gjermania, Anglia, Spanja) janë të kualifikuara automatikisht në finale. Ndërkohë që nga 38 vendet e tjera, 19 në të dyja netët gjysmëfinale, do të përzgjidhen 20 për të vazhduar konkurrimin. Ne jemi të gjashtët në konkurrim në datën 22 maj, ndërsa vendi ynë është i 7-ti në radhën e jurive vlerësuese.
Për këngën është realizuar edhe një videoklip. Si është ideuar, ku janë bërë xhirimet...
Videoklipi është xhiruar në Shqipëri. Si lajtmotiv ka një zemër, sepse edhe vet titulli i këngës është i tillë. Duket sikur Olta del nga kjo zemër dhe një grup të rinjsh e shoqërojnë me lëvizje të caktuara. E gjitha është xhiruar në Pallatin e Kongreseve. Është një videoklip interesant. Transmetimin e tij do ta fillojmë që të hënën, meqenëse kjo javë ka gjurmë të dhimbjes, të cilat sigurisht që do të jenë edhe për shumë kohë. Videoklipi do të jetë i pranishëm kohë pas kohe në ekran.
Në gjithë këto vite ka pasur probleme për promovimin e këngës shqiptare. Si do të veprohet sivjet?
Kemi planifikuar që të bëjmë promovim, por gjithmonë brenda rajonit dhe jo në vende të largëta. Të tilla janë kushtet tona. Por që tani kanë filluar kërkesat për DVD-të dhe CD-të, sepse shumë stacione televizive dhe stacione radiofonike duan ta transmetojnë këngën. Do të fillojmë menjëherë shpërndarjen me postë të rreth 1000 DVD-ve dhe CD-ve.
Ju e patë skenën e festivalit?
E pamë. Ishte Arena e Beogradit, në qendër të qytetit. Një skenë pothuajse e ngjashme me atë të Helsinkit. Vetëm me atë mund ta krahasoj, se e kam parë nga afër. Sigurisht që kjo skenë do të transformohet për netët e konkurrimit. U njohëm jo vetëm me skenën, por edhe me vendet ku do të rrimë, zyrat e kryetarëve të delegacioneve, ku do bëhet tualeti i këngëtarëve, ku do të jetë dhoma gri në pritje të vlerësimeve etj.
Duke marrë parasysh situatën në Serbi, a do ketë siguri për grupin shqiptar në Eurosong?
Një pjesë e veçantë e mbledhjes iu kushtua sigurisë. Dihet që Serbia tani për tani është pak problematik si vend. Gjatë kësaj vizite na pritën shumë mirë. Ne shkojmë një ditë pas zgjedhjeve në Serbi dhe është një situatë delikate. EBU-ja ka marrë siguri nga presidenti se gjithçka do të shkojë mirë. Ne ndoshta do të kemi një mbrojtje më të veçantë se të tjerët.
Pak kohë më parë gazetat serbe aluduan për anulim të Eurosongut në Beograd. Ka shqe-tësime të tilla?
Ishte absolutisht problem gazetash. Nuk ishte diskutuar asnjëherë që festivali të mos bëhej. Organizimi filloi me vonesë, por ky festival është përgjegjësi e madhe e çdo vendi dhe mendoj se askush nuk do që t’i prishet ky imazh.
Gjithnjë e më shumë janë rritur akuzat për votim politik në Eurovizion. Ka ndonjë ndryshim këtë vit?
Vjet është thënë se do të diskutohej, por nuk u fol fare për të. Me sa duket kjo histori do të vazhdojë.